Acasă Recomandate Viitorul construcțiilor? În Olanda se construiește o micro-comunitate de case imprimate 3D

Viitorul construcțiilor? În Olanda se construiește o micro-comunitate de case imprimate 3D

423
0
DISTRIBUIȚI

Universitatea de Tehnologie din Eindhoven a anuntat de curand ca va imprima 3D o serie de locuinte din beton, care vor putea fi inchiriate.

Universitatea olandeza intentioneaza sa construiasca cinci case, in urmatorii cinci ani, care vor forma o micro-comunitate in Meerhoven, o noua regiune a Eindhovenului, situata la vest de centrul orasului.

“Este primul proiect imobiliar comercial bazat pe imprimarea 3D cu beton. Toate casele vor fi ocupate si vor indeplini toate cerintele privind confortul”, spun reprezentantii institutiei.

Potrivit acestora, casele vor fi cumparate de o companie imobiliara, care le va inchiria.

In proiect, numit Milestone, mai sunt implicati muncipalitatea Eindhoven, compania din domeniul constructiilor Van Wijnen, compania imobiliara Vesteda, producatorul de materiale de constructie Saint Gobain-Weber Beamix si compania de inginerie Witteveen Boss.

Casele vor fi construite pe rand, prima dintre ele urmand sa aiba o suprafata de 95 de metri patrati, dispusa pe un singur nivel, care va gazdui trei dormitoare. Pe la mijlocul anului viitor ar trebui sa fie pregatita sa-si primeasca primii locatari. Urmatoarele locuinte vor avea mai multe niveluri si vor beneficia de experienta acumulata pe parcursul proiectelor anterioare.

Initial, elementele vor fi printate in laboratoarele universitatii, insa oamenii de stiinta isi propun sa mute integral procesul de imprimare si de asamblare la locul constructiei.

“Formele neregulate ale cladirilor pot fi obtinute datorita unei caracteristici esentiale ale imprimarii 3D: capacitatea de a construi in aproape orice forma”, sustin cercetatorii de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven.

Un alt avantaj important al acestei metode este impactul redus asupra mediului comparativ cu cele traditionale. Casele imprimate 3D folosesc mai putin beton, ceea ce inseamna mai putine emisii de CO2 rezultate din procesul de productie.

Imprimarea 3D, considerata una dintre cele mai revolutionare tehnologii ale secolului al XXI-lea, este luata tot mai des in calcul pentru constructia de locuinte. Pe langa potentialul sau pentru promovarea sustenabilitatii, poate contribui la solutionarea crizei locuintelor, fiind o metoda de constructie mai ieftina si mai rapida.

Case imprimate 3D au mai fost construite in tari precum China si Rusia. Recent, cu ocazia Salonului International de Mobila de la Milano, a fost prezentat prima casa din Europa facuta cu o imprimata 3D.

Proiectul Milestone este cel mai recent experiment de acest gen al Universitatea de Tehnologie din Eindhoven, care a deschis in 2017 primul pod imprimat 3D din beton.

Traducere si adaptare: Camelia Sisea – spatiulconstruit.ro
Subiect preluat din: www.dezeen.com