Acasă DYO - Construiesti Singur Sera și solarul nu sunt același lucru. Află care sunt diferențele dintre...

Sera și solarul nu sunt același lucru. Află care sunt diferențele dintre ele

400
0
DISTRIBUIȚI

Deseori confundate in discutii, sera si solarul nu sunt deloc unul si acelasi lucru.

Diferentele sunt mari si constau in principal in materialele folosite la constructia lor, precum si in instalatiile cu care sunt dotate, care vor dicta in continuare aspecte precum functionalitatea, dar si pretul.

O simpla consultare a DEX-ului ne lamureste pe scurt ce este si ce face fiecare: solarul este definit ca un “teren agricol, imprejmuit și acoperit cu folii transparente de polietilena, pentru cultivarea legumelor și zarzavaturilor timpurii”, in timp ce sera este o “constructie speciala cu acoperis (și cu pereți) din sticla sau din material plastic pentru adapostirea și cultivarea plantelor care nu suporta frigul”.

Mai pe larg, solarul este o structura acoperita cu folii de plastic rezistente la ultraviolete, al carei scop este extinderea perioadei de productie pentru plantele crescute in general direct pe terenul astfel protejat, folosind ca sursa de caldura exclusiv soarele.

Pe de alta parte, sera este o constructie mult mai complexa, cu invelis din sticla dubla sau din plastic de tipul placilor de policarbonat si cu fundatie, care permite controlul temperaturii (prin intermediul unor instalatii de incalzire, care pot fi pe baza de lemn, de gaz sau chiar de energie regenerabila) si a iluminatului interior. In sere pot fi cultivate cu succes, pe tot parcursul anului, o mare varietate de plante, de la legume si verdeata la flori.

Pe langa instalatiile de control al microclimatului, serele pot fi prevazute cu functii mai sofisticate, cum ar fi un program computerizat pentru comandarea fertilizatorului, o plasa automata de umbrire, un sistem de ceata sau chiar o statie meteo care poate gestiona sistemul de aerisire. Exista sere care dispun de sisteme automate de deschidere a geamurilor prin folosirea unor brate cu ulei hidraulic, iar lista imbunatatirilor care pot fi aduse este limitata doar de buget.

Evident, diferentele dintre cele doua se vor extinde si la nivelul structurii de rezistenta. In cazul solarului, structura este una simpla, fiind formata in general din tevi indoite, din metal sau PVC, infipte in pamant, care dau acea cunoscuta forma de tunel. Structura poate fi si din lemn, in acest caz fiind necesara o intretinere mai riguroasa.

Sere sunt construite in general pe structuri permanente care pot fi la randul lor din metal, din lemn sau din plastic, pe care este instalat invelisul din sticla sau din placi de policarbonat. Serele arata de obicei ca niste casute transparente cu acoperis in panta.

Acestea ar fi caracteristicile generale ale serei si solarului sa le spunem clasice. In practica, in functie de scopul in care se doreste a fi folosite, de bugetul initial si ulterior, de materialele disponibile si de alte particularitati, cele doua tipuri de structuri devin mai ambigue din punct de vedere semantic. Tendinta este ca ceea ce a inceput ca solar sa evolueze spre sera, luand nastere diverse constructii hibride.

De exemplu, un solar poate fi dotat cu un ventilator de recirculare a aerului, cu o fundatie sau chiar cu o instalatie de incalzire – dar aici vorbim deja de o sera mai rudimentara.

Redactat de: Camelia Sisea – spatiulconstruit.to