Acasă Recomandate O școală alimentată cu energie solară unde elevii își cultivă singuri mâncarea

O școală alimentată cu energie solară unde elevii își cultivă singuri mâncarea

358
0
DISTRIBUIȚI

Echipa C.F. Moller si Tredje Natur au prezentat propunerea pentru o noua scoala gimnaziala care vine cu o abordare practica in privinta procesului de invatare. Scoala New Islands Brygge este amplasata in zona centrala a orasului Copenhaga, avand o suprafata de 9.819mp, iar aici elevii vor invata cum sa cultive legume si fructe si cum sa-si pregateasca singuri mancarea.

Pe langa spatiile amenajate pe acoperis destinate cultivarii diferitelor plante si legume, scoala va fi prevazuta cu panouri solare si alte tehnologii menite sa reduca semnificativ consumul de energie.

Scoala urmeaza sa incurajeze o abordare mixta a procesului de invatare, prin combinarea metodelor fizice, senzoriale si a celor bazate pe experiente proprii. Pentru aceasta, arhitectii au creat o structura ale carei limite fizice sunt estompate, spatiile interioare aflandu-se intr-o relatie directa cu cele exterioare. Volumul cu forme triunghiulare si paleta de materiale propusa isi au sursa de inspiratie in arhitectura orasului si a portului.

Avand in vedere ca mancarea este un subiect important in programa scolii, o zona de mese cu inaltime dubla a fost amenajata in zona centrala a volumului, servind ca spatiu de socializare si intalnire. Doua bucatarii flancheaza zona de mese. Elevii pot sa interactioneze cu „mancarea” in serele amenajate, gradinile urbane de pe acoperis si chiar in bucatariile amenajate in aer liber.

Activitatile fizice sunt importante in programul scolar, astfel ca arhitectii au creat o serie de spatii exterioare pe acoperis, pentru recreere, care includ o pista de alergare, o zona pentru parkour si un teren pentru jocul cu mingea.

„Spatiile interioare si exterioare ale scolii au fost proiectate astfel incat sa fie in legatura directa unele cu altele. Fiecare sala de clasa are acces direct pe terasa de pe acoperis prin zona de primire, in vreme ce zona destinata stiintelor naturale este in legatura cu gradina pentru biologie, serele pentru studiul practic al fizicii si al chimiei si restul gradinilor”, explica arhitectii.

Cladirea a fost proiectata in conformitate cu codul danez pentru energie 2020 si include sisteme de ventilare cu recuperare de caldura, ventilare naturala, iluminat natural si o anvelopanta foarte bine izolata.

Traducere si adaptare: arh. Raluca Popa – spatiulconstruit.ro
Subiect preluat din: www.inhabitat.com