Acasă DYO - Construiesti Singur Fire pit-ul, tot mai des întâlnit în grădini: Cum să te bucuri...

Fire pit-ul, tot mai des întâlnit în grădini: Cum să te bucuri de magia focului în siguranță

171
0
DISTRIBUIȚI

Popularitatea fire pit-urilor, pe care le gasim uneori si sub denumirea de vatra de foc sau foc de tabara decorativ, este in plina crestere, fiind intalnite tot mai des in gradini de peste tot. Afla mai jos cum poti sa te bucuri in siguranta de magia focului in propria ta curte.

Oamenii preistorici se strangeau in jurul focului din dorinta instinctiva de coeziune sociala si de siguranta. In regiunile cu clima aspra era apreciata in egala masura puterea focului de a inmuia gerul taios. Astazi, sentimente ancestrale ne indeamna sa ne parasim de buna voie locuintele in care suntem la adapost de urgii si de primejdii pentru a ne aduna la randul nostru, in serile racoroase, in jurul unui foc ce arde linistit in mijlocul naturii.

Asa cum vom vedea in continuare, fire pit-ul este una dintre metodele cele mai practice si mai reusite din punct de vedere estetic prin care poti sa reproduci atmosfera unui foc de tabara in curtea ta, oricand doresti.

Sunt doua metode prin care poti sa ai un fire pit in gradina: sa ti-l faci singur (sau sa ti-l faca cineva care se pricepe) sau sa-l cumperi gata facut. In oricare dintre situatii, vei descoperi ca exista o multime de aspecte asupra carora trebuie sa te hotarasti sau de care trebuie sa tii cont, pornind de la optiunile privind designul la cele legate de combustibil.

Asadar, in ceea ce priveste designul, gasim de la structuri clasice constand intr-o groapa sapata in pamant si zidita cu blocuri din beton sau piatra pana la modele complexe realizate din metal. Fire pit-ul poate fi permanent sau mobil.

In ceea ce priveste combustibilul, exista doua optiuni principale: lemnul si gazul. Sigur ca experienta autentica are de-a face cu lemnul, insa aceasta varianta este si cea mai nociva si pentru noi, si pentru mediul inconjurator (fumul degajat de lemnul care arde nu ne face tocmai bine), fiind descurajata prin lege in alte parti ale lumii.

Gazul natural este, asadar, varianta mai curata, si mai usor de curatat, care presupune insa folosirea unei butelii. Deci, in cazul in care achizitionezi un fire pit pe gaz, trebuie sa te asiguri ca exista sursele de alimentare disponibile si sa te gandesti unde vei tine butelia.

Ne vom concentra in continuare pe aspectele care tin de utilizarea in siguranta a fire pit-ului – siguranta pentru familia ta, pentru vecini, pentru comunitate si, nu in ultimul rand, pentru mediul inconjurator.

Ca regula generala, un fire pit ar trebui sa fie amplasat la cel putin trei metri de cladiri si de garduri, pe un teren perfect plan si intr-un spatiu deschis, fara arbori cu crengi joase si in niciun caz sub o terasa acoperita. Importanta este si suprafata pe care acesta este asezat – sunt recomandate materiale neinflamabile precum granitul descompus, pietrisul, betonul. Il poti amplasa chiar si pe pamant, de pe care ai avut grija sa strangi eventualele materiale inflamabile.

Cum fire pit-ul va fi folosit cu precadere in lunile racoroase ale anului, tine cont de directia vanturilor dominante din aceasta perioada si instaleaza-l intr-un loc ferit. Nu aprinde focul daca vantul este foarte puternic.

Pentru fire pit-urile pe lemne este indicat sa instalezi si un paravan antiscantei.

Daca ai in vedere construirea unei zone de stat jos de tip built-in in jurul focului, asigura-te ca aloci spatiul necesar – de 1-1,2 metri – intre spatarul locului si foc. Daca vrei sa simti caldura focului din locul tau, opteaza pentru un un fire pit mai scund.

Nu lasa copiii sau animalele nesupravegheate in preajma focului.

In cazul in care optezi totusi pentru lemn, sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a reduce particulele poluante:

  • foloseste doar lemn uscat, care arde mai „curat”, dar si mai fierbinte; este recomandat in special lemnul de stejar, de frasin, de fag, de mesteacan
  • poti folosi un umidometru pentru masurarea umiditatii lemnului, care ar trebui sa fie, in mod ideal, sub 20%
  • nu arde niciodata lemn verde, resturi de la constructii, plastic, orice fel de deseuri, care emit mai mult fum si pot fi toxice

 

Redactat de: Camelia Sisea