Acasă DYO - Construiesti Singur Camera tehnică – principii de amenajare și organizare

Camera tehnică – principii de amenajare și organizare

588
0
DISTRIBUIȚI

Ce inseamna o casa care functioneaza bine? Poate insemna fie o casa care le ofera locuitorilor toate elementele necesare confortului si eficientei, fie o casa in care toate instalatiile si componentele lor isi deservesc in mod util scopul. Raspunsul perfect la intrebare nu cred ca mai surprinde pe nimeni – amandoua cerintele trebuie indeplinite corespunzator.

In acest context, camera tehnica reprezinta o functiune obligatorie a locuintelor (cel putin a celor individuale), in care sunt amplasate toate echipamentele instalatiilor, masinariile si centralele de care depind toate utilitatile.

Exista cerinte specifice si pentru peretii si pardoseala camerei tehnice, insemnand ca acestea trebuie realizate din materiale dure, impermeabile, ignifuge si foarte rezistente. Finisajele recomandate sunt cele de tip gresie / faianta / placi ceramice, cu specificatia ca trebuie sa aiba o rezistenta solida la trafic, la substante agresive si la zgarieturi, altfel investitia in finisaje poate deveni, in scurt timp, un esec. Daca nu doresti sa finisezi pardoseala si peretii, poti la fel de bine lasa betonul sa isi faca datoria, desi pentru o siguranta sporita se recomanda sa dublezi betonul cu un strat suplimentar. In plus, se recomanda si amplasarea unui sifon pe pardoseala camerei tehnice pentru evitarea scurgerilor produse de hidrofor.

Trebuie mentionat si faptul ca este absolut esential sa montezi o sursa de incalzire in camera tehnica, pentru a preveni inghetarea si deteriorarea instalatiilor de apa in sezonul rece – poti opta pentru un calorifer mural sau unul electric. La fel de esentiala este si instalarea unui sistem de ventilatie si se recomanda ca acesta sa fie pozitionat pe suprafata acoperisului; cosul de ventilatie trebuie sa fie cel putin la fel de inalt cu cel al semineului, daca detii un semineu. Sa nu uitam nici de termoizolatia absolut necesara si nici de existenta unei surse de curent (daca crezi ca iti foloseste, poti include si o sursa de apa).

Asadar, te asteptam sa ne impartasesti experienta ta cu amenajarea si design-ul unei camere tehnice: ce a functionat si unde au fost problemele? Spune-ne mai jos!

Redactat de: Claudia Gorunescu – spatiulconstruit.ro
Surse foto: www.hepsifirmalar.comwww.shutterstock.com